BLOG: Goede voornemens’Wat neem jij je voor’, vroeg ze aan de kersttafel. Sofia keek haar moeder glimlachend aan. ‘Ik neem me niets voor mamalief’, antwoordde ze.Vroeger maakte ik er wel hoor. Ik zie het mensen ook echt oplijsten in mijn praktijk. Sofia is lifestylecoach. Om het kind een naam te geven. ‘Je weet dat ik altijd wel fan was van lijstjes. Wel mama, sinds ik daarmee gestopt ben, leeft het leven gewoon gemakkelijker. “Vroeger had ik veel voornemens. En niet enkel verspreid over het hele jaar. Het was een kunst van me om dagdagelijks op te staan met 10 goede voornemens, maar meestal waren ze de dag zelf allemaal al op. Herken je dat mama?”Haar moeder knipoogde een lief terug ter bevestiging. ‘Heb je enig idee hoe dat komt, lieverd?’Het is eigenlijk met zelf mensen te gaan begeleiden dat het kwartje enkele jaren geleden is gevallen. Er wordt in coachingland zo gepredikt over doelen stellen en hoe ze te behalen. Sommige mensen vragen zelfs om er een datum aan te verbinden. Volgens hen zou het mensen in beweging zetten.

Hoewel ik uit eigen ervaring bij mezelf en anderen opmerkte dat niet iedereen zijn of haar doelen haalt, ging het licht aan. 😉De frustratie, irritatie en het feit dat ze en ik me dan op de kop sloegen en mezelf begon te vergelijken bij de ander? Ja, dat zorgde ervoor dat ik niet altijd mijn plezier in de dingen vond.”Ieder van ons heeft zijn of haar ritme. Als je danst op het ritme van het leven heb je geen doelen nodig, schattie”, sprak haar moeder. Door dingen te gaan ondernemen vanuit een hoge gemoedstoestand voel je je als vanzelf goed. Tenminste, zo leerde ik via mijn eigen moeder.’Ja, dat is waar ook, mama! Dat was ik even uit het oog verloren in mijn eigen momenten.

“Ach, lieverd toch, je geeft en leert mensen via jouw persoonlijke inzichten dat doelloos en zorgeloos één van de mooiste cadeau’s zijn die ze zichzelf kunnen geven. En ook al is niet iedereen het daarmee eens? Dat doet er zelfs niet toe. Ik ben fier op je dat een andere zienswijze bespreekbaar maakt en mensen jou leren kennen zonder spirri wirri toestanden. Gewoon puur zoals je bent. Dat is wat je doorgeeft.En daar kan geen enkel voornemen aan typen toch?” 😉