Ik denk dat het ons als ondernemer allemaal weleens overkomt. Je hebt een goed idee of een tof concept en twee weken later zie je hetzelfde idee of concept verschijnen bij een concullega van je. Of de moed en frustratie je daarmee in de schoenen zakt, laat ik in het midden.

Wat ik je wel wil meegeven, is dat we allemaal het recht hebben op vrij creëren. De les die we hierin kunnen leren volstaat erin om gewoon lekker je eigen ding neer te zetten. Stel, dat jij diegene bent wiens idee ze kopiëren? Hoe kun je met zekerheid zeggen dat jij of zij/hij eerder zijn begonnen met “DIT CONCEPT? Misschien denkt mevrouw of meneer X, Y, Z zelfs dat jij hen na- aapt? Op de duur kan het plaatje lijken op een kat en muisspelletje in de categorie: “wie was er het eerste?”

Persoonlijk is dit niet de wedstrijd die je wilt voor je onderneming toch? Zoals ook met prijssetting. “Als je je hoog quoteert via prijssetting, dan zullen er meer mensen op je af komen?” Of dat waar is? Ook dat laat ik graag in het midden.

Er wordt mensen zoveel verwarring aangepraat. Doe gewoon lekker verder met datgene wat jij wilt bereiken. Met vallen, met opstaan, met doorrijden na een samenwerkingsongelukje. Door je misschien gewoon minder bezig te houden over wat de ander denkt. Daarvoor hoef je zelfs geen ondernemer te zijn toch?

Wat maakt dat we ons gaan vergelijken of gaan afkijken wat de ander neerzet? Is het geen tijdverlies? Voor mij alleszins wel. En ja, ook ik ben destijds gaan vergelijken hoor. In prijs, in concepten, in wie is de ander en vooral: hoe komt het dat hij/zij het beter voor elkaar lijkt te hebben dan ik?

Laat dat laatste me nu net niet vooruit helpen. Het legde me soms zelfs lamlendig op te zetel. Met een beeldenstorm aan gedachten om U tegen ze zeggen.

Is het nodig? NEE.

Doen we dit allemaal weleens? JA

Als coach, begeleider, facilitator, gelukscoach of hoe je me ook wilt noemen, neem ik je heel graag mee in een brainstorming die zo duidelijk is welke stappen je wilt gaan zetten. Op jouw tijd, op jouw tempo.