In de provincie Antwerpen en Doornik is het vandaag de traditie om verloren maandag in de kijker te zetten. Op deze heugelijke dag worden appelbollen en worstenbrood geserveerd. Er bestaan verschillende theorieën over hoe deze dag er gekomen is. Zo mochten de havenarbeiders in de Antwerpse haven destijds op de maandag na de eerste zondag na Driekoningen op kosten van de natiebazen drinken. Smakelijk eten gewenst aan mijn hubby en alle andere werkende mensen in de haven, zeg ik.

Maandag, een alternatieve naam voor: we doen het morgen wel, we starten volgende week met dat dieet, ik heb zo geen zin in maandag, maar ook: magische maandag, vandaag is de dag, maandag I love you…. roept u maar…. Sommige mensen zien deze eerste (werk)dag van de week als een opgave, anderen als een zegen. Welke kijkwijze je er op nahoudt, maakt niet zoveel uit. Tenzij jij je productiviteit onder de loep gaat nemen. Dan kun je je maandag inderdaad als een verloren dag beschouwen. Uitstellen tot dinsdag dan maar? Nu weet ik niet of jouw werkgever dit een prima plan gaat vinden hoor.

Ach, maandag is een concept op zichzelf. Zoals de overige dagen van de week hun naam kregen. Mensen die leven volgens de positiviteitsbarometer leven zoals deze: Maandag, staat voor kalmaandag; met anderen woorden, ze doen het kalm aan, rustig beginnen, gezellig!

Niets gaat verloren. Alles is een kans. Traag vooruit gaan is ook vooruit gaan. Babysteps, zijn ook steps, you know?

Mijn advies voor alle (mede)collega’s is de volgende: focus op je eigen werk en werkinhoud van zodra jij je collega wilt gaan managen/controleren. Zeker als je niet de taak hebt van leidinggevende. Besef heel goed dat je werkt met je collega als gelijkgestemde.

Wees lief voor elkaar. Ook op maandag,

xoxo

Ellen