Enige tijd geleden keek ik met de dochter naar de film: “Princess Diary”. Romy vindt dit een super toffe film en ook ik hou van soortgelijke films in mijn vrije tijd. Op mijn pestitude pagina deelde ik vorige week een quote uit de film:

Via een persoonlijk bericht kreeg ik het volgende lieve bericht. “Hallo, ik zag je post van “niemand kan je minderwaardig laten voelen zonder je toestemming”. Geloof jij dat echt? Ik ben in mijn tienertijd gepest geweest en dat heeft op mij en mijn eigenwaarde anders toch een grote impact gehad. Ik begrijp het idee van deze quote en denk dat het klopt voor mensen die stevig in hun schoenen staan. Maar voor kinderen, tieners, partners van narcisten, mensen die op het werk collectief gepest worden, vind ik dat toch heel moeilijk”.

Wat een super toffe en eerlijke vraag van deze dame was dit. Laat me eerst en vooral zeggen, dat ik achter alles wat ik post en deel kan achterstaan. De reden dat ik deze quote heb gebruikt is net omdat zoveel mensen dit als een inspirerende boodschap kunnen zien. Hoe mooi zou het zijn, mochten wij onze kinderen, partners van narcisten, tieners of mensen die collectief gepest worden, kunnen helpen met deze woorden? Wat zou het voor hen kunnen betekenen mochten ze vanaf morgen stoppen met alles te geloven wat hen verteld wordt? Ik geloof oprecht heel erg in de veerkracht van kinderen en/of tieners. Van zodra zij zouden leren om hun grenzen meer te mogen aangeven op een constructieve manier, dan zou dit alleszins in hun moraal kunnen schelen, niet?

We nemen als mens, maar ook als kind alles heel snel persoonlijk. Zeker als er iemand voor ons staat met meer macht. Een ouder, een leerkracht, een werkgever of anderen die niet in mij opkomen. Manipulatie is nog maar 1 techniek om op te noemen, dat zorgt ervoor dat je gekraakt kan worden tot op het bot. Zeker als die persoon je nauw aan het hart ligt of je die persoon graag hebt.

Ik nodig je uit om deze spreuk te zien als een uitnodiging. Spreek uit dat men niet zo hoort om te gaan met je. Doe om die reden een ander niet aan wat jezelf ook niet leuk vindt.

Wees als volwassene tevens een voorbeeld voor kinderen en/of tieners. Wanneer kinderen hun ouders horen klagen bij vrienden en vriendinnen, waarom zouden zij dan niet zo mogen spreken? Het is een beetje als roken. De ouder die zelf rookt, kan een kind moeilijk gaan vertellen dat het kind niet mag roken toch?

Zou het kunnen dat je van zodra je woorden of acties persoonlijk maakt, dat dit effect heeft op je zelfvertrouwen? Op dezelfde manier als dat je mensen gaat wantrouwen? Mensen zoeken vertrouwen bij mensen die ze niet kennen (bijvoorbeeld bij een eerste coachingsessie). Het kost dus effectief tijd om vertrouwen te geven aan de ander als je gelooft dat je minderwaardig laten voelen normaal is. Diep in je hart voel je dat het niet klopt & dit je verder brengt van je eigen essentie. Dus als je je zelfvertrouwen kan opkrikken, dan kan je je beter wapenen tegen een machtspel. Of je mee hoeft te draaien met mensen die zich boven de ander zetten zonder menselijk te zijn is een andere vraag.

Vragen? Opmerkingen? www.ellensomers.be/contact