Van alle verschillende soorten merken choco, hadden meneer Nutella en mevrouw Boerinneke geluk. Zorgvuldig werden ze uit de supermarkt gekozen door meneer des huizes. Ze stonden samen in de kast en vroegen zich af waarom net zij het genoegen hadden om in de kast te mogen pronken.  Meneer had evengoed voor Côte d’ or kunnen kiezen of voor Kwatta toch?


De enige reden van hun bestaan in de kast, had ermee te maken dat meneer des huizes jaar en dag werd opgevoed met Nutella. Mevrouw des huizes kende niets anders dan Boerinneke. In het begin van hun relatie kregen meneer en mevrouw geregeld choco discussies. Geen van beide vond dit leuk, maar ze konden niet anders. Meneer wilde Nutella en had geen voeling met een ander merk. Hoewel mevrouw in het verleden van elk merk proefde was er bij haar toch ook een voorkeur te merken.


Zo kwamen ze tot de oplossing om hun kinderen van beide chocopotten te laten genieten. Mochten zij nu morgen voor een 3e merk kiezen, stond het koppel hier zeker en vast voor open. Meneer Nutella en mevrouw Boerinneke in de kast moesten daar zo om lachen. Stel je voor dat er bij hen nog een 3e pot bij zou komen? 
Deze hilarische, zelfbedachte metafoor gaf me enkele weken een inzicht. Hoe vaak zien we dat mensen niet willen afwijken van hun principes. Gewoon enkel en alleen omdat ze dit kennen. Ze zijn tevreden enerzijds of hebben geen zin om veranderlijk om te gaan met hun eigen geknutselde patronen. Ze verroeren geen vin. Iets nieuws proberen is beangstigend. De conditioneringsfakkel wordt doorgegeven aan hun kinderen. Vanuit wat jezelf leerde, worden kinderen opgevoed. 


Van zodra ze groter worden, komen ze automatisch met hun eigen kijkwijze piepen. Sta je dan als ouder open om te ontdekken wat je kind bedoeld? 
Als je openstaat voor andere mogelijkheden, begin je te bewegen in je principes. Misschien zal je merken dat je eens iets anders uitprobeert of je komt tot de ontdekking dat je voorkeur best oké is, zonder deze op te dringen als een: “mijn wil is wet en daarmee uit verhaal”.


Gezellig toch? Zo leef je alleszins meer in het moment en groei door feedback. Of je er iets mee moet, laat ik geheel aan jou over.
Ik wens je fijne dag toe!