Wij hebben 2 kinderen, manlief en ik. Twee totaal verschillende kinderen. Dat maakt opvoeden en omgaan met de kinderen ook zo interessant, vind ik. We hebben van alles iets, zeg ik weleens. Een kind dat dromen najaagt en streeft om te groeien met die dingen die ze graag doet en een kind dat zichzelf liever in de schaduw plaatst en niets kan. Tussen de haakjes, niet onze woorden. Wat kan ik genieten als beide kinderen elkaar upliften en steunen tijdens hun eigen persoonlijke traject des levens.

Het deed me terug denken aan een verhaal van een klant van me die zei: “eigenlijk had ik vroeger heel graag kapster willen worden”. Maar mijn beide ouders vonden dit een slecht idee, omdat het weinig betaald. Je kan alleen maar kapster worden als je een eigen kapsalon runt. En dan nog. Weet je wel hoeveel sociale voorheffing je moet betalen? Of hoeveel je af moet geven aan de staat? Ik zou dat precies niet doen, want je gaat aan het einde van de rit niets meer overhouden. En trouwens, stel dat het niet lukt, dan kun je niets meer daarbuiten. Ik herinner me nog goed, dat Ella bij het delen van haar verhaal teleurgesteld was, omdat ze het advies van haar ouders had opgevolgd. Mensen die hun dromen en passie niet mogen of kunnen volgen, omdat de ander eerder voor hen beslist.

Later zitten deze mensen bij de loopbaancoach en voelen zich gevangen in de huidige job die ze als plan B hebben gekozen. Ze twijfelen oprecht of zij deze job nog kunnen en willen uitvoeren tot hun 67e. Als moeder en coach hoop ik oprecht dat onze kinderen alle kansen grijpen die er te grijpen vallen. Hebben ze een droom of een passie? Super, dan zit ik op de eerste rij om deze te ondersteunen. Het is niet omdat het ons, als volwassene niet gelukt is of NOG NIET gelukt is, dat wij onze kinderen niet kunnen aanleren hoe deze zaken te manifesteren toch? A dream is a wish your heart makes!

Wat zou het fijn zijn om je kinderen te zien evolueren naar datgene wat ze zelf hebben mogen kiezen, mijmer ik een beetje verder. Als wij ons als ouder buiten hun zienswijze en keuze houden, dan geraken ze ook vast veel verder dan wij. Tenminste, die gunfactor vind ik een fijne piste. We kunnen aan de zijlijn staan met pompommen. Ja, zo doe ik het nu ook al meen ik me te herinneren.

Kinderen zelf laten kiezen. Hun traject ondersteunen. Het stuur van hun leven in eigen handen geven. Yes, zo hebben ze allemaal een beetje Disneygevoel in zich. Door met je kids te spreken in oplossingen in plaats van in tekortkomingen, zullen ze groeien. Wij, als ouder, voeden gewoon de wortel. Een (h)echt team, zeg ik!

Hulp nodig bij het ontplooien van je eigen keuzes? Weet dat er loopbaancheques door de overheid ontworpen zijn om jou te mogen begeleiden in de richting van je droom! Een draagdrempelige start om je te laten coachen, vind je in het gebruik van een loopbaancoachingtraject. Meer info vind je hier: https://www.vdab.be/loopbaanbegeleiding

Wees welkom, online of in de praktijk: www.ellensomers.be/contact