Hallo lieve jij,

hier nog eens een blog over een onderwerp dat me mateloos fascineert in het kader van pesten. Je herkent het vast wel dat als je ergens komt wonen je automatisch in aanraking komt met je buren. Eigenlijk kan overeenkomen met je buren heel gezellig klinken. Zo herinner ik mij als klein meisje dat we met ons gezin uitgenodigd werden voor een kaas-en wijnavond. En ik lust geen kaas, dus voor mij werd het chocoavond. Of een pannenkoekenslag in de straat, een ei of suiker gaan lenen, een kerstkaart ontvangen en tot in de late uurtjes genieten onder het maanlicht. Roept u maar. Kortom, iedereen kent vast en zeker wel een aangenaam moment als herinnering. Als kind trek je je minder aan of het klikt, maar ook zeker als het niet klikt. Laat het me over dat laatste even hebben.

Er zijn natuurlijk ook buren waar het niet mee klikt. Die buren die andere buren in een slecht daglicht plaatsen en vragen om onrechtstreeks bewust partij te trekken voor buur A en al zeker niet voor B. Wat ik oprecht besef is, dat als wij mensen in een slecht daglicht zetten we ons eigenlijk zelf ook eens in vraag kan stellen. Al zeker als je met beide buren langs beide kanten problemen erkent, kun je jezelf gerust eens onder de loep nemen. Niet?

Soms lopen buurtruzies de spuigaten uit. Neem nu de hoogte van een dikke boom, die in zomertijd in jouw tuin voor teveel schaduw zorgt, een haag die niet onderhouden wordt of ontzettend veel lawaai in andermans tuin, terwijl jij geniet van een zonnebad. Pestgedrag ontstaat daar waar men net geen rekening houdt met de buren/buurt.

Het zijn vaak die mensen die enkel hun eigen aandeel zien. Wist je dat je in vele gemeenten beroep kunt doen op buurtbemiddeling? Een moderator gaat dan met beide partijen aan de slag. Dit kan enkel werken wanneer beide partijen daar de meerwaarde van inzien.

En ook al denk je dat je overeen MOET komen met je buren, ik heb allang geleerd dat perfecte buren en perfectie in burenlandschap niet bestaat. Zo kwam ik, na mijn scheiding wonen in een nieuwe buurt en moest ik kunnen kiezen, vraag je? Ja, dan was ik weg. niet voor de buren aan zich, maar eerder voor de drukte van het verkeer.

Word jij gepest door je buren? Of pest jij je buren weleens en zie je daar je eigen aandeel in? Houd je totaal niet van soortgelijk gedrag en heb je te maken met andere vormen van pestgedrag? Dan adviseer ik je ten stelligste mijn allereerste boek: PESTITUDE aan. Via deze link kun je hem automatisch bestellen. Het is een echte aanrader voor iedereen die geconfronteerd wordt met pestgedrag. https://ellensomers.be/boeken/

Liefs

Ellen Somers