Ik scrolde deze ochtend eens over mijn nieuwsoverzicht. Geregeld hou ik halt bij posts van mensen die me nauw aan het hart liggen. En ook heel vaak zie ik zoveel posts niet. Als je voor facebook (of andere vormen van sociale media) een groot bereik hebt, dan kun je niet alles zien. Over dit laatste wil ik het met dit schrijven over hebben. Ik zie het in mijn omgeving en hoor het via vrienden, sociale media kunnen vriendschappen de duvel aandoen. Met goede intenties schrijf en deel je op dit digitale platform wat je wilt. Voor de ene is dat zijn of haar hele huishouden en voor de ander is het gewoon een platform om een beetje bij te blijven. De oprichter Mark Z stichtte dit platform destijds om mensen met elkaar te kunnen verbinden. Geef toe, als je dan nog in verbinding kunt blijven met een oude klasgenoot of met een ver familielid dat over zee woont? Dat lijkt super leuk, niet?

Nu goed, wegens het negatieve mensenbeeld dat we hebben, heerst er geregeld een misverstand. Bij het delen van foto’s of bij het schrijven van een blog of tekst, gaan mensen zich soms slecht(er) voelen als zij niet gevraagd zijn of ergens bij betrokken zijn geraakt. Ik geef een voorbeeld: Sofie deelt haar verjaardagsfeest met de wereld en Saskia is daarna boos, omdat zij als enige niet gevraagd is. Natuurlijk zal Saskia niet de enige zijn geweest bij het maken van Sofie’s keuze, of misschien wel. Niettegenstaande komt Sofie hiermee in de problemen. Daar waar kindjes zich slecht voelen wanneer ze niet gevraagd worden voor één of ander feestje, gaan grote mensen dezelfde traditie verder zetten. En 3x raden wat kinderen hiermee oppikken? “Ik hoor er niet bij”.

Zo scrolde ik deze ochtend over het platform en merkte op dat een koppel mijn man en ik ontvriend hadden. De reden hiervoor? Geen idee. Lig ik daar wakker van? Nee! Ligt mijn man daar wakker van? Nee x2. Negen kansen van de tien heeft hij het geeneens ontdekt. “Sociale media, niet de echte wereld”, zegt die dan. En gelijk heeft hij! Wie weet hoeveel maanden zijn we al geen “vriendjes” meer.

Dus, lieve jij, als je nog eens wakker ligt van het feit dat de wereld 1 grote verbinding lijkt op social media, dan denk ik dat we in één groot misverstand leven. Zeker als ik je hierbij vertel, dat het koppel master is in de persoonlijke ontwikkelingswereld. Ikzelf haak af bij het woord: “MASTER”. Voor mij klinkt dat alsof hij/zij zich boven de ander zet, niet? In diezelfde ontwikkelingswereld zie ik mensen die elkaar zelf geregeld aanvallen of de ander op hun plaats zetten van zodra ze het niet eens zijn met elkaar. De volgende stap is dat ze de ander schade berokkenen op hun eigen tijdlijn en elkaar daarna ontvrienden of blokkeren. Ooooh, kan ik zo slecht tegen.

Weet je waar de rust echt in zit? Voor mij dan toch. Lees gerust verder als dit aanslaat:

Facebook hebben is zoals het bijhouden van een dagboek. Enkel zonder sleuteltje. Nu kan iedereen mee kijken/lezen”.

Facebook is een platform dat je kan zien als een digitaal dagboek. De tijdlijn van die ene persoon is van hem of haar. Hij/zij geeft ons inkijk in wat hij/zij wenst te delen. Most of the time de leuke dingen. Met de komst van de oorlog en corona kiezen mensen er tevens voor om “de waarheid” te delen. Voor de ander is dat dan weer een complot of iets negatief. Hoe dan ook, de ander volgen is op vrije basis. Het staat je dus vrij. Vrij om te reageren of niet te reageren. Reageer niet als je de ander met jouw antwoord in een negatief daglicht plaatst, wil je? Neem het om die reden absoluut niet persoonlijk, als je niet bij “een clubje hoort”, wil je? Het draagt niet bij tot jouw persoonlijke geluk, denk ik?

Facebook hebben is zoals het bijhouden van een dagboek. Enkel zonder sleuteltje. Nu kan iedereen mee kijken/lezen”. Laat je niet misleiden, want zoveel dingen worden ook niet gedeeld. Verdriet, zorgen of ziektes… Angst, dromen of relatiebreuken. Dan zit het sleuteltje van het persoonlijke dagboek in ons hart. Op slot. Herken je dit?

Heb jij het lastig met deze topic in je persoonlijke leven? Laat je gerust coachen, zou ik zeggen. Ik heb een handige tool ontwikkelt om je dingen niet persoonlijk te maken. www.ellensomers.be/contact